Brasiliens väg till OS.

För brasilianarna var detta deras sista turnering på Banco do Brasil innan världstouren börjar. Den första FIVB tävlingen är nästa vecka den 15-22 april i Brasiliens huvudstad, Brasilia.

Vägen till OS

Det kommer att bli en intressant sommar att följa med tanke på att det är en kamp om OS-platserna som sedan avlutas med OS i London i augusti. På damsidan skulle jag tippa att världsettorna Larisa/Juliana kommer att ha en bra säsong. Juliana som drog av sitt korsband innan Olympiska spelen i Peking 2008  är väldigt sugen att få ta sin revansch. Ingen vet riktigt vad som kommer att hända med dem efter London, så publiken här på Banco do Brasil var i extas när de fick heja fram sitt hemmalag till vinst denna helg.

Maria Elisa och Talita, som vi åkte ut mot och som kom två denna helg, har också sett bra ut. Maria är känd för sina tuffa hoppservar, medan Talita är en väldigt stabil spelare. Idag ligger de 5:e rankade på OS-rankingen och som ni säkert vet sen innan får endast 2 lag från varje nation spela OS. Man måste vara topp 16 i världen eller kvala in sig genom “kontinent tävlingarna”. Dessa tävlingar går till 7 av platserna. Den sista platsen i OS är sparad till hemma nationen England. Slutsats 24 lag slåss om medaljerna i OS.

Tidigare hade även systrarna Salgado kunnat slåss om att försöka tas sig upp från sin 8:e ranking förbi Maria Elisa/Talita´s 5:e ranking. Men nu när Carolina är mitt i sin graviditet borde Maria Elisa/Talita ha säkrat sin plats.

Som vanligt kommer dock många brasilianska lag ge sig ut på touren för att först slåss om att passera landskvalet, sedan spela mot de andra nationerna för att  samla så mycket poäng som möjligt, och därmed säkra en plats i huvudturneringen. Som det ser ut nu är det Vivian/Taiana som har den platsen, men vad jag har hört kommer alla som har en chans bege sig ut för att slåss om den: Val/Shaylyn, Agatha/Barbara Seixtas, Lili/Angela, Maria Clara/Raquel… ett tufft landskval kan man säga.

 

Innan Ricardo och Marcio bröt sin satsning förra året var de det största hotet för Alison/Emanuel.

Bytt partners som aldrig förr 

I vanligt fall brukar lagen vara ganska självklara så här när man går in på de sista 7 turneringarna innan OS-kvalet. I Brasilien har herrarna dock bytt partners som aldrig förr. Detta medför att Alison/Emanuel har en väldigt säker plats i OS, medan andra laget för Brasilien är väldigt oklart.

Regeln infördes också att förbundet får vara med och bestämma vilka som får åka till OS som landets andra lag. Därför kan precis vad som helst beslutas inför OS, och det ska bli väldigt spännande att se.

Själv tycker jag ni ska hålla utkik efter Harley och Evandro, eftersom de är ett otroligt roligt lag att se på, med mycket finesser från Harley och mycket kraft från Evandro. Men om det var ett lag jag skulle satsa pengar på så tror jag att Ricardo/Pedro Cunha kommer att roffa åt sig Brasiliens andra plats.

Kramar Karin

2 thoughts on “Brasiliens väg till OS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *